Stem kinderen

Stemproblemen

Kinderen praten soms luid, roepen, schreeuwen, doen allerlei geluidjes na, imiteren stemmetjes. Stemproblemen bij kinderen kan leiden tot heesheid of het helemaal weg vallen van het stemgeluid.

Zacht of luid praten of hoog of laag zingen wordt dan moeilijk.

Dat is niet leuk voor de spelende kleuter of het lagere schoolkind dat een spreekbeurt geeft of luidop wil lezen.

Samen met de ouders onderzoeken wij de stemkwaliteit en het stemgebruik van het kind. Vervolgens stellen we dan een speelse behandeling op om het stemmisbruik te verminderen of uit te schakelen zodat de stem verbetert. Hierbij werken wij ook samen met de school om een optimaal resultaat te bekomen.

Hoe gaan we te werk als je je aanmeldt met een stemprobleem?

Eerst wordt de stem van het kind uitgebreid onderzocht door een Keel-, Neus- en Oorarts. De arts onderzoekt de stemplooien en stelt een medische diagnose.

Met het voorschrift van deze arts en 2 klevertjes van je mutualiteit komen de ouders en het kind bij de logopediste/stemtherapeute na een afspraak te hebben gemaakt.

We starten dan met een uitgebreid intakegesprek over het stemprobleem van het kind.

Daarna voert men een stemonderzoek uit dat bestaat uit een subjectieve en objectieve meting van de stemkwaliteit. Om meer inzicht te bekomen over het stemprobleem van het kind, vullen de ouders een gestandaardiseerde vragenlijst in.

De resultaten van dit logopedisch onderzoek worden geanalyseerd en samen met de ouders besproken. Er wordt een diagnose gesteld en een voorstel tot behandeling op maat gemaakt.

Dit alles wordt beschreven in een aanvangsbilan, dat de KNO-arts beoordeelt. Na de beoordeling en de goedkeuring schrijft de arts een voorschrift voor het starten van de logopedische stemrevalidatie. De duur en de frequentie van de behandeling die de arts nodig acht, worden ook vermeld.

Dit volledige dossier bevat dus de volgende onderdelen:

– Het aanvraagformulier voor tegemoetkoming met mutualitieitsklevertje.

– Het eerste medisch voorschrift voor een aanvangsbilan (= logopedisch onderzoek) met de onderzoeksgegevens van het medisch onderzoek.

– Het logopedisch verslag (=aanvangsbilan) met de onderzoeksresultaten en de diagnose van de stem met het behandelingsvoorstel

– Het tweede medisch voorschrift voor behandeling van de stem met het aantal sessies en de duur van de therapie.

Met dit volledig dossier wordt een aanvraagprocedure tot tegemoetkoming in de logopedische kosten ingediend bij de mutualiteit.

Na een aantal weken krijgen de ouders bericht van de adviserend geneesheer van hun mutualiteit of het dossier is goedgekeurd voor terugbetaling.