Neurogene spraakstoornissen
Verschillende hersenaandoeningen zoals een herseninfarct, een hersenbloeding of een tumor kunnen spraakstoornissen veroorzaken omdat er een beschadiging is van het zenuwstelsel waardoor de spieren die instaan voor de spraak niet meer goed functioneren.
Ook door neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, MS, ALS, PLS…ontstaan door beschadiging van het zenuwstelsel spraakstoornissen die kunnen variëren van licht tot ernstig.
Daarnaast ontstaat er ook een verminderde spraakverstaanbaarheid wanneer de aansturing van de spraakspieren gestoord is, alhoewel de spieren zelf nog goed werken. Dit kan ook veroorzaakt worden door een hersenletsel en noemt men verbale apraxie.
Hoe gaan we te werk als je je aanmeldt met een spraakprobleem?
Na het grondig lezen van het medisch verslag zullen we een uitgebreid onderzoek doen naar je spraak en de verstaanbaarheid.
We observeren en onderzoeken en aan de hand van deze resultaten stellen we een behandelingsplan op.
Dit therapieplan richt zich op het verbeteren van de spraakverstaanbaarheid, rekeninghoudend met de mogelijkheden die er aanwezig zijn bij de patiënt.
Daarna wordt alles beschreven in een aanvangsbilan, dat de behandelende arts, meestal een neuroloog, beoordeelt. Na de beoordeling en de goedkeuring schrijft de arts een voorschrift voor het starten van de logopedische revalidatie. De duur en de frequentie van de behandeling die de arts nodig acht, worden ook vermeld.
Dit volledige dossier bevat dus de volgende onderdelen:
– Het aanvraagformulier voor tegemoetkoming met mutualitieitsklevertje.
– Het eerste medisch voorschrift voor een aanvangsbilan (= logopedisch onderzoek) met het medisch verslag.
– Het logopedisch verslag (=aanvangsbilan) met de onderzoeksresultaten van het logopedisch onderzoek met het behandelingsvoorstel
– Het tweede medisch voorschrift voor behandeling met het aantal sessies en de duur van de therapie.
Met dit volledig dossier wordt een aanvraagprocedure tot tegemoetkoming in de logopedische kosten ingediend bij jouw mutualiteit.
Na een aantal weken krijg je bericht van de adviserend geneesheer van je mutualiteit of je dossier is goedgekeurd voor terugbetaling.