Slikproblemen
Om te slikken heb je ongeveer 32 spiertjes nodig die gecoördineerd op hetzelfde moment moeten samenwerken. Terwijl je slikt zorgen je hersenen voor verschillende veiligheidsmechanismen zodat speeksel, voedsel en drank veilig in de slokdarm terecht komen en niet in de luchtpijp want dan verslik je je.
Door allerlei uiteenlopende oorzaken zoals stress, een beroerte, de ziekte van Parkinson, ALS, een operatie aan de kaak, ouderdom…kunnen mensen slikproblemen ontwikkelen.
Dit kan heel wat gevolgen hebben op je eetsituatie. Eten en drinken zijn niet meer vanzelfsprekend en vragen een inspanning naargelang je probleem licht, matig of ernstig is. Als eten en drinken een zorg worden dan heeft dat ook zijn impact op je sociale leven. Niets is zo gezellig als met familie of vrienden zorgeloos een glas te drinken of samen te eten.
Vandaar dat de logopedist een belangrijke rol kan spelen in het behandelen van slikproblemen en in het adviseren van welke consistentie je voeding en drank moet zijn om veilig en comfortabel te slikken.
Hoe gaan we te werk als je je aanmeldt met een slikprobleem?
Eerst gaat de KNO-arts met een cameraatje kijken hoe je slikt. Op specifieke vraag van de logopediste kunnen er ook verschillende consistenties zoals vaste voeding, puddingdikte, siroopdikte en vloeibare consistentie getest worden. Na dit onderzoek schrijft de arts een medisch voorschrift voor een aanvangsbilan. Daarbij voegt de arts ook het medisch verslag met de onderzoeksresultaten.
Tijdens ons eerste gesprek in de logopedische praktijk bespreken wij het ontstaan en verloop van uw slikprobleem.
Daaropvolgend wordt er een functioneel slikonderzoek uitgevoerd waarbij het droog slikken en het slikken van verschillende consistenties worden getest. De reflexen nodig om te slikken en de mondmotoriek worden ook beoordeeld.
Dit alles wordt beschreven in een aanvangsbilan, dat de KNO-arts beoordeelt. Na de beoordeling en de goedkeuring schrijft de arts een voorschrift voor het starten van de logopedische slikrevalidatie. De duur en de frequentie van de behandeling die de arts nodig acht, worden ook vermeld.
Dit volledige dossier bevat dus de volgende onderdelen:
– Het aanvraagformulier voor tegemoetkoming met mutualitieitsklevertje.
– Het eerste medisch voorschrift voor een aanvangsbilan (= logopedisch onderzoek) met de onderzoeksgegevens van het medisch onderzoek.
– Het logopedisch verslag (=aanvangsbilan) met de onderzoeksresultaten van het slikonderzoek met het behandelingsvoorstel.
– Het tweede medisch voorschrift voor behandeling met het aantal sessies en de duur van de therapie.
Met dit volledig dossier wordt een aanvraagprocedure tot tegemoetkoming in de logopedische kosten ingediend bij jouw mutualiteit.
Na een aantal weken krijg je bericht van de adviserend geneesheer van je mutualiteit of je dossier is goedgekeurd voor terugbetaling.