Stem volwassenen

Stemproblemen

Stemproblemen bij volwassenen, het kan iedereen voorkomen, maar vaker bij beroepssprekers zoals leerkrachten in het kleuter- lager- en middelbaar onderwijs, medewerkers van een callcenter, zorgverleners, advocaten…

Overbelastingstemmisbruik en een onaangepaste spreektechniek kunnen stemklachten veroorzaken al dan niet in combinatie met ongunstige omgevingsfactoren en/of persoonlijke elementen.

Stemproblemen bij volwassenen hebben vaak een grote impact op hun dagdagelijks functioneren.

Daarnaast zijn er ook een aantal aandoeningen zoals stembandverlamming, stemplooiknobbeltjes, de oudere ervaren stem…die ernstige klachten kunnen veroorzaken waardoor de communicatie met anderen moeizaam verloopt.

Een vrij onbekende aandoening van de stembanden tijdens de ademhaling is PVCD of Paradoxical Vocal Cord Dysfunction. Deze specifieke aandoening is een grote belasting voor de patiënt en zijn levenskwaliteit. Een gespecialiseerde logopedische behandeling geeft zeer positieve resultaten in de algemene specifieke behandeling van deze stemproblematiek.

Hoe gaan we te werk als je je aanmeldt met een stemprobleem?

Eerst wordt je stem uitgebreid onderzocht door een Keel-, Neus- en Oorarts. De arts onderzoekt de stemplooien en stelt een medische diagnose.

Met het voorschrift van deze arts en 2 klevertjes van je mutualiteit kom je bij de logopediste/stemtherapeute na een afspraak te hebben gemaakt.

We starten dan met een uitgebreid intakegesprek over het stemprobleem.

Daarna voert men een stemonderzoek uit dat bestaat uit een subjectieve en objectieve meting van de stemkwaliteit. Om meer inzicht te bekomen over de impact van jouw stemprobleem op de levenskwaliteit, vul je ook een gestandaardiseerde vragenlijst in.

De resultaten van dit logopedisch onderzoek worden geanalyseerd en samen met jou besproken. Er wordt een diagnose gesteld en een voorstel tot behandeling op maat gemaakt.

Dit alles wordt beschreven in een aanvangsbilan, dat de KNO-arts beoordeelt. Na de beoordeling en de goedkeuring schrijft de arts een voorschrift voor het starten van de logopedische stemrevalidatie. De duur en de frequentie van de behandeling die de arts nodig acht, worden ook vermeld.

Dit volledige dossier bevat dus de volgende onderdelen:

– Het aanvraagformulier voor tegemoetkoming met mutualitieitsklevertje.

– Het eerste medisch voorschrift voor een aanvangsbilan (= logopedisch onderzoek) met de onderzoeksgegevens van het medisch onderzoek.

– Het logopedisch verslag (=aanvangsbilan) met de onderzoeksresultaten en de diagnose van de stem met het behandelingsvoorstel

– Het tweede medisch voorschrift voor behandeling van de stem met het aantal sessies en de duur van de therapie.

Met dit volledig dossier wordt een aanvraagprocedure tot tegemoetkoming in de logopedische kosten ingediend bij jouw mutualiteit.

Na een aantal weken krijg je bericht van de adviserend geneesheer van je mutualiteit of je dossier is goedgekeurd voor terugbetaling.